Ulrika Lorenz

Entreprenör, Investerare, VisionÀr

Älskar resor, Ă€ventyr och möten mellan mĂ€nniskor

Grundare av Do Good Now

Chefredaktör för DoGoodNews.com

Ulrikas engagemang för mÀnskliga rÀttigheter grundades redan i unga Är. Redan som 14 Äring donerade hon delar av sin mÄnadspeng till SOS Barnbyar och till sitt fadderbarn Patrick Wanyama i Uganda. Som 20 Äring började hon sitt arbete pÄ bistÄndsavdelningen pÄ Utrikesdepartementet. Sedan dess har hon kombinerat sitt entreprenörskap som investerare med volontÀrarbete pÄ olika platser i vÀrlden. Do Good Now beskriver hon som sin bÀsta investering hittills, med en icke monetÀr avkastning, utan istÀllet i form av bÀttre förutsÀttningar för fler utsatta barn i vÀrlden. 

”Det Ă€r dags att vi tar mĂ€nskliga rĂ€ttigheter till en ny nivĂ„ och börjar prata om mĂ€nskligt ansvar”

Det Àr Ulrikas förhoppning att vi alla kan samarbeta för att stoppa efterfrÄgan pÄ mÀnniskohandel

VĂ„r historia:

1982 – Ulrika fĂ„r sitt första fadderbarn via SOS Barnbyar

1991 – Ulrika börjar sin tjĂ€nst pĂ„ BistĂ„ndsavdelningen pĂ„ Utrikesdepartementet, dĂ€r hon jobbade med bĂ„de multilaterala och bilaterala utvecklingsfrĂ„gor

1996 – Bildade Ulrika det fastighetsbolag som senare kommer att ge en ekonomisk förutsĂ€ttning för att Ulrika med familj ska kunna bygga volontĂ€ra projekt.

1999 Under en semesterresa till Dubai möter Ulrika flera migrantarbetare och fÄr en insikt i deras utsatta situation

2004 – NĂ€r Ulrika ser ett reportage om Tsunamin i Thailand beslutar hon och hennes man sig för att det Ă€r dags att göra nĂ„got pĂ„ riktigt.

2006 Do Good Now skapas. Ulrika med familj tillbringar ett Är i Thailand för att jobba volontÀrt. DÀr möter hon offer för mÀnniskohandel i ett skyddsboende för kvinnor med AIDS och hon fÄr en inblick i det som ska bli hennes livsuppgift.

2010 Do Good Now inleder sitt samarbete med ABC Nepal

2011 Ulrika med familj Äker till Costa Rica och inser att Àven dÀr finns problem med mÀnniskohandel. Do Good Now ger mikrolÄn till ett dussin kvinnor sÄ de kan fÄ en yrkesutbildning inom skönhetsvÄrd och dÀrefter bli egenföretagare. Detta görs i samarbete med Maria HÄkansson, Helhet för Harmoni (http://www.helhetforharmoni.se/), och CEPIA (https://cepiacostarica.org/).

2012 Do Good Now hÄller en vÀlgörenhetsgala pÄ Villa Pauli i Danderyd, till förmÄn för ABC Nepal

2013 Do Good Now besöker Katmandu för första gÄngen för att undersöka var de insamlade pengarna gör bÀst nytta

2014 Do Good Now hÄller en vÀlgörenhetsgala pÄ Clarion Sign Hotel i Sthlm, till förmÄn för ABC Nepal

2015 Do Good Now informerar om mÀnniskohandel pÄ Stockholm International School och Brewers festival pÄ Söder i Stockholm

2016 Ulrika engagerar sig Àven för utsatta i sverige genom att sÀkerstÀlla att tvÄ av hennes fastighetsbolag, Granporten och Lorenz fastigheter hyr ut 10% av sina lÀgenheter till mÀnniskor pÄ flykt och till kvinnor i behov av skyddat boende

2018 Do Good Now genomför en turne med katamaranen Dragoon (www.dragon.se), lÀngst Sveriges vÀstkust, tillsammans med rockbandet The Poodles. Syftet med turnen Àr att informera och skapa medvetenhet kring problemet med mÀnniskohandel samt att samla in pengar till ABC Nepal.

2019

2019 Ledig mark identifieras för lÄngtidsuthyrning och planerna börjar formas för att bygga ett transithem. 

2019 Do Good Now genomför en första Trekking till Anapurna Base Camp i Himalaya i samarbete med Shambala trekking. Syftet med detta var att skapa en informationsfilm om mÀnniskohandel samt se pÄ möjligheten att i framtiden anvÀnda Shambala trekking för att informera vandrare i Nepal om mÀnniskohandel.

2020 Arkitekt Sara Ă€r i Nepal december till mars för att pĂ„börja arbetet med att rita ”Safe House” och B&B som ska byggas pĂ„ den tomt som DGN har hyrt.